×

Ziua Internaţională de Conştientizare a Pierderii şi Risipei de Alimente

Astăzi, 29 septembrie, sărbătorim Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei Alimentare.

 

Risipa alimentară este un fenomen ce grevează tot mai greu calitatea mediului, dar și securitatea alimentară de pe glob. Conștientizarea fenomenului de risipă alimentară la scară largă, readuce în prim plan nevoia de a transforma felul în care alimentele sunt produse și consumate. Este nevoie de eforturi conjugate pentru un consum și o producție responsabilă, astfel încât populația planetei, aflată în creștere exponențială, să poată avea acces la alimente.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Pierderii şi Risipei de Alimente este o oportunitate de a chema la acţiune atât oamenii, autoritățile, cât şi sectorul privat (întreprinderi şi persoane), să prioritizeze acţiunile şi să avanseze cu inovarea pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente în vederea restabilirii şi reconstruirii sistemelor alimentare mai bune şi rezistente.

Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente este esenţială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foame a crescut lent din 2014, iar tone de alimente comestibile se pierd şi/sau se irosesc în fiecare zi.

Potrivit datelor, UE risipește anual 153 de milioane de tone de alimente, o cantitate mai mare decât cea importată.

La nivel global, aproximativ 13% din alimentele produse se pierd între recoltare şi vânzarea cu amănuntul, în timp ce se estimează că 17% din producţia globală totală de alimente este risipită în gospodării, în serviciile alimentare şi în comerţul cu amănuntul, toate împreună.

DISTRIBUIE