Tu știi cum să vorbești cu copilul tău?
Există niște bariere emoționale, transmise din generație în generație, care dăunează copilului și relației părinte-copil. Aceste bariere tind în general să fie mai puternice, puterea exemplului, modelele moderne de educație, îmbunătățite. Deseori copilul este rău tratat de părinte, acesta manifestând un comportament autoritar față de el. Astfel părintele crede că are dreptul să facă orice asupra copilului său, îl tratează ca pe un subordonat, care trebuie să primească comenzi și să le execute.
Din păcate mulți copii cresc într-un climat familial în care sunt doar nemulțumiri, agresiune, certuri cu părinții pentru că nu au răbdare de a asculta nevoile copilului, de a-l înțelege și de a încerca sa-l ajute să treacă prin problemele care le întâmpină zi de zi.
Pentru a nu crea astfel de stări într-o familie, este necesar ca părintele să își asume responsabilitatea de a putea controla unele situații și de a ameliora problema apărută. Cu siguranță mulți dintre noi am fost martori la careva replici care de multe ori sunt folosite incorect, ca prin urmare agravând situația. Unele din replici sunt:
- Nu ești în stare de nimic bun
- Dacă nu te miști mai repede, te las aici și plec
- Îmi fac numai nervi cu tine
- Să-ți fie rușine pentru tot ce ai făcut
- Eu sunt adultul, tu să mă asculți pe mine.
Astfel de replici îl fac pe copil să se simtă tot timpul vinovat, dispare încrederea în sine, este mai tăcut, are frica de a-și exprima sentimentele și trairile pe care le are, va minți de multe ori. Cu trecerea timpului copilul se va îndepărta de părinți se va simți nefericit și în nesiguranță.
În acest context este important să observăm nevoile copilului, să îi ascultăm opinia și atunci când observăm că ceva nu este bine să încercăm să discutăm cu el și să-I oferim posibilitatea să se deschidă. Acest lucru este posibil doar dacă părinții vor încerca să creeze un dialog sincer care să inspire copilului încredere și protecție.