×

Stop AMBROZIA

Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului îndeamnă comunitatea educațională să dea curs iniţiativei Primăriei municipiului Chişinău în scopul nimicirii ambroziei, plantă periculoasă atât pentru culturile agricole, cât şi pentru sănătatea oamenilor cărora le provoacă alergie și care uneori nu poate fi combătută nici cu antibioticele.

În acest sens, atenţionăm toţi directorii instituţiilor de învăţământ preşcolar, primar și secundar din municipiu, care cunosc zone acoperite de această plantă, să apeleze la numărul de telefon, (022) 201 601, iar mesajul lor va fi comunicat angajaților de la ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” pentru ca aceştia să întreprindă măsurile necesare în scopul extirpării plantei.

Cum recunoști alergia la ambrozie?

Precizăm că lunile iulie-august nu sunt doar sezon al vacanțelor, ci și al alergiei la ambrozie. Odată cu înflorirea acesteia, apare și problema distrugerii plantei în cauză. Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

În această perioadă polenul acestei plante, purtat de vânt provoacă polinoze, astfel fiind unul din factorii agravanţi ai astmului bronşic. În ceea ce îi privește pe cei afectați, manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, însă majoritatea acuză strănut frecvent, mâncărime în nas sau ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală), mulți dintre ei fiind predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Sute de oameni afectați de ambrozie nu au șanse la tratament specific în Republica Moldova, ci doar la un tratament de ameliorare a simptomelor.  Mai alarmant este că de polenul răspândit de ambrozie sunt afectați și copiii.

Reamintim, că o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

În lupta cu ambrozia, doctorii alergologi recomandă:

  • Pacienții care sunt alergici la diverse tipuri de alergeni să înceapă tratamentul cu mult timp înainte ca alergenii să apară.
  • Cei care știu că sunt afectați de alergenii de vară-toamnă, trebuie cu cel puțin o lună înainte de sezonul de înflorire să consulte medicul și să administreze tratamentul de desensibilizare.
  • Dacă este posibil, de evitat zonele unde crește această plantă.

Recomandările reprezentanților ANSA sunt:

  • smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, de cel puţin trei ori înainte de înflorire, pentru a nu provoca răspândirea polenului;
  • dezrădăcinarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat, tăiat, cosit manual sau mecanic, tăierile frecvente sunt foarte eficiente;
  • ambrozia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide (pe terenurile necultivate).
DISTRIBUIE