×

Ședința de supervizare de grup și sesiunea de instruire ,,Comportamentele neadecvate la copiii cu TSA și gestionarea lor”

Astăzi, 20 aprilie 2023, a avut loc Ședința de supervizare de grup și sesiunea de instruire ,,Comportamentele neadecvate la copiii cu TSA și gestionarea lor”, facilitator Ina Cincilei, psiholog al Serviciului social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ,,Casa Speranței”.

În cadrul ședinței au fost invitați toți psihologii angajați în cadrul subdiviziunilor Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului.

Sesiunea de instruire are loc lunar, iar fiecare participant pe rând prezintă un subiect ales, care este necesar de revizuit sau discutat, pentru facilitarea activității realizate de către psihologi.

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. Deși aspectul copiilor cu autism nu îi deosebește de ceilalți, aceștia comunică, interacționează, se comportă și învață în moduri diferite față de majoritatea copiilor.


Tulburarea de spectru autist este diagnosticată în copilărie, multe din simptomele specifice apărând în jurul vârstei de 2 ani. Părintele remarcă lipsa de contact vizual a copilului, lipsa de răspuns când este strigat sau indiferență față de părinte. Alți copii se pot dezvolta normal în primii 2-3 ani de viață, pentru ca apoi să devină brusc retrași sau să-și piardă abilitățile lingvistice pe care le dobândiseră.

Fiecare copil cu tulburare de spectru autist are un amestec unic de simptome și un anumit grad de severitate. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și adesea se modifică de-a lungul timpului și pot fi mascate de mecanisme compensatorii complexe.

Trebuie spus că nu există „remedii” pentru autism, iar tulburările din spectrul autist nu se vindecă, însă, instituite cât mai devreme și aplicate în mod susținut, terapiile pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la integrarea socială. Evoluția pozitivă depinde de gradul de afectare și de tipul de sindrom autist. Unele persoane cu TSA pot răspunde foarte bine la terapie, în timp ce altele nu.

 

DISTRIBUIE