×

Recomandări privind condițiile de siguranță a copiilor în mediul online

Astăzi, cunoștințele despre viața privată și protecția propriilor date sunt mai importante decât oricând. Este important să găsim echilibrul între protecție și participare. Protecția tinerilor împotriva conținutului dăunător online nu ar trebui să restricționeze dreptul copiilor la participare și la informație.

Tehnologiile de cenzură, filtrare sau blocare nu ar trebui înțelese ca o „remediere perfectă” pentru a proteja copiii de problemele online. Împuternicirea copiilor să folosească în mod independent mijloacele digitale în condiții de siguranță și în scopuri proprii necesită îndrumări și sprijin din partea adulților.

Protejarea copiilor împotriva daunelor și a riscurilor în mediile online va fi întotdeauna una dintre principalele noastre priorități. O relație strânsă, cu discuții deschise între copil și adulți, protejează copiii de rău. Copiii au nevoie de îndrumări în ceea ce privește modul de protejare online, ce comportament este adecvat față de ceilalți și ce comportament este acceptabil față de ei înșiși.

Copiii și adolescenții sunt supuși unor riscuri precum:

  • Expunerea la conţinut ilegal și/sau dăunător;
  • Victimizarea prin intimidare, hărţuire sau ameninţare (sau ”cyberbullying”);
  • Instrăinarea sau furtul datelor cu caracter personal;
  • Trimiterea sau primirea de secvenţe video, imagini sau mesaje cu caracter sexual;
  • Grooming (ademenirea în scopul săvârșirii actelor sexuale);
  • Identitatea, reputaţia online și securitatea pe internet;
  • Informaţii neverificate;
  • Utilizarea excesivă a calculatorului sau dependenţa de jocuri și Internet;
  • Raportarea conţinutului ilegal/ dăunător.

Recomandări privind condițiile de siguranță a copiilor în mediul online

– În primul rând trebuie să dăm prioritate sensibilizării tinerilor în legătură cu posibilele forme de abuz şi cu importanţa vieţii private pe internet

– Asigurați-vă că pe dispozitivul copilului dvs. sunt instalate ultimele versiuni ale sistemului operațional și ale programelor de antivirus, iar setările de confidențialitate sunt pornite.

– O bună soluţie în prevenirea riscurilor online este explicarea pericolelor la care copiii se expun dezvăluindu-și identitatea pe internet persoanelor necunoscute. Acest lucru trebuie făcut de către părinţi și în școli, pe înţelesul fiecărei categorii de vârstă, de către fiecare învăţător.

– Părinții trbuie să-i învețe pe copii să nu împărtăşească parolele de acces cu prietenii sau frații.

– O altă măsură de protejare a copiilor pe internet este combaterea conţinutului ilegal şi a comportamentului nociv online.

Foto-simbol

TVR Moldova

DISTRIBUIE