Reacția DGPDC la imaginile video publicate pe rețelele de socializare
În ultima perioadă constatăm un fenomen de dezinformare a opiniei publice privind activitatea și acțiunile autorității tutelare în mun Chișinău. Considerăm important să aducem la cunoștința tuturor că autoritatea principală de protecție a copilului (autoritate tutelară) în muncipiul Chișinău este Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului a Consiliului municipal Chișinău care activează în baza Legii nr. 140/2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi și în spiritul Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.
În toate acțiunile sale, Direcția generală consideră mediul familial cel mai prielnic pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Tocmai de aceea am creat și continuăm să dezvoltăm servicii pentru familiile aflate în dificultate – pentru a preveni separarea copiilor de părinți: creșa socială deservește mămici singure care au copii mici și care au nevoie de suport ca să aibă cu ce își întreține copiii; o rețea de 32 Centre de zi oferă spațiu și servicii de recuperare pentru copii cu dizabilități și pentru copiii care din cauze de sărăcie nu au acces la activități de joc și creative, nu pot să-și pregătească temele, nu au acces la internet etc., dar au un singur sau ambii părinți care îi iubesc și îi îngrijesc. Deja de 5 ani avem și un serviciu de sprijin familial, care doar în anul trecut a oferit la 1970 copii din 844 familii suport financiar. La fel, pentru a preveni separarea copiilor cu dizabilități de părinți, am creat și un serviciu de echipă mobilă care merge direct în familie și oferă servicii de recuperare și consiliere la domiciliu acestora, precum și un serviciu de asistență personală, care astăzi numără 453 asistenți personali, 395 dintre ei fiind chiar părinții acestor copii.
Există situații în care părinții, singuri, cuprinși de supărări personale, obiective sau subiective, sau din alte motive, decid să se separe. De multe ori, instrumentul de șantaj folosit de unul dintre părinți sau de ambii, este copilul comun. În asemenea situații, autoritatea tutelară are atribuții expres acordate de lege să contribuie la medierea relaţiilor între părinți, astfel asigurându-i copilului posibilitatea să comunice nestingherit cu ambii. În baza discuțiilor cu fiecare dintre părinți, dar și cu consultarea copilului, autoritatea tutelară în baza art. 64 din Codul familiei al RM elaborează graficul de întrevederi între copil și părintele care locuiește separat. Această decizie administrativă a autorității tutelare poate fi atacată în Instanța de Judecată – singura care are competenţa de modificare a graficului de întrevedere. Constatăm că deseori, graficul de întrevederi este confundat cu stabilirea domiciliului, care este decis exclusiv de către Instanța de Judecată.
Cele mai complicate situații, însă, sunt atunci când părinții nu își îndeplinesc obligațiile care le revin ca părinte, unii din ei chiar abuzând de acest statut prin aplicarea violenței față de propriii copii. Doar în 2020, în Chișinău, 148 copii au fost bătuți, 432 copii au suferit din atitudinea neglijentă atât din partea părinților, cât și altor persoane, 10 copii au fost abuzați sexual. În asemenea situații, autoritatea tutelară este obligată să intervină, așa cum este indicat în HG 270/2014. De obicei, se caută oricare – cea mai mică – posibilitate de a evita separarea copilului de părinți sau părinte. Dacă însă există pericol iminent pentru copil, deși dureroasă și pentru autoritatea tutelară, o asemenea măsură în baza art. 10 din Legea 140/2013 este luată în interesul superior al copilului – spre salvarea acestuia.
Luarea copilului de la părinți/ alți îngrijitori, în cazul în care ca urmare a evaluării iniţiale, se constată existenţa unui pericol iminent pentru viaţa sau sănătatea copilului, autoritatea tutelară cu participarea obligatorie a specialistului pentru protecția drepturilor copilului, a asistentului social comunitar, a medicului/ asistentului medicului de familie și a ofițerului de sector al poliției, dispune imediat luarea copilului de la părinţi sau de la persoanele în grija cărora acesta se află, comunicând acest fapt procurorului în termen de cel mult 24 de ore.
Chiar și în cazul copiilor separați de părinți, Direcția generală caută să plaseze copilul într-un serviciu, cu prioritate, de tip familial (tutelă/ curatelă, asistență parentală profesionistă, casă de copii de tip familial). Doar când acest lucru este imposibil, copilul poate ajunge într-un serviciu de tip instituțional (casă comunitară sau centru de plasament). Odată ajuns în asemenea servicii de îngrijire alternativă, fiecărui copil separat de părinți i se caută soluții, în primul rând – de reintegrare în familia biologică sau lărgită sau de plasament într-o familie alternativă. Doar în cazuri excepționale, când părinții nu pot fi o resursă pentru copil – fapt confirmat și de o instanță de judecată, acesta va putea ajunge într-o familie adoptivă, cu prioritate – din țară.
Având în vedere cele menționate mai sus și pornind de la faptul că protecția copilului este un proces complex și multiaspectual care implică la orice etapă a sa o mulțime de specialiști atât din Direcția generală, cât și din alte autorități municipale, consideram nefondate și chiar denigratoare acuzațiile aduse Direcției generale privind vânzarea de copii, traficul de organe, pregătirea copiilor pentru căsătorii peste hotare etc. Constatăm că aceste acțiuni de denaturare a realității și de derutare intenționată a opiniei publice, precum și de denigrare a imaginii Direcției generale, constituie o acțiune concertată menită să diminueze gradul de încredere a populației în autoritatea tutelară și respectiv în facilitarea accesului abuzatorilor la cei mai vulnerabili copii.
Astfel, încurajăm copiii și adulții să semnaleze orice caz suspect sau real de abuz și neglijare a copiilor la chisinaudmpdc@gmail.com sau la nr. de telefon – 022 24 27 02. Apelați-ne și pentru orice concretizare legată de aspecte legale și procedurale de protecție a copilului. Vă încurajăm să nu vă lăsați duși în eroare de acuzații și informații false sau greșit interpretate.