Noul coronavirus – Întrebări și răspunsuri pentru părinți !
Conform informațiilor disponibile până în prezent, copiii și adolescenții se îmbolnăvesc mult mai rar decât adulții.
Copilul meu are simptome de COVID-19. Ce trebuie să fac?
- Părinții care observă ca micuții lor manifestă simptome asemănătoare COVID-19 trebuie să se adreseze medicului de familie sau unui pediatru;
- Părinții nu trebuie să se alarmeze, trebuie să-și amintească faptul că simptomele asociate COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu simptomele unei răceli comune, care sunt mult mai frecvente;
Copiii trebuie învățați de mici obiceiurile sănătoase de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, cum ar fi:
- Spălatul des pe mâini cu apă și săpun;
- Să tușească sau să strănute în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință pe care să-l arunce apoi, nu la întâmplare, dar în lada de gunoi.
- Să nu-și atingă ochii, gura sau nasul, daca nu și-au spălat corect mâinile;
Direcția Municipală vine cu niște recomandări părinților care doresc să discute despre noul coronavirus cu micuții lor:
- Aflați ce știe copilul despre noul coronavirus. Discuția trebuie abordată în funcție de informațiile pe care le-a auzit copilul despre noul coronavirus. Începeți prin a-i îndemna pe copii să vorbească despre această problemă. Desenele, poveștile și alte activități vă pot ajuta să deschideți discuția.
- Procesați mai întâi propria anxietate. Asigurați-vă ca nu vă panicați în preajma copilului, întrucât comportamentul părintelui poate creste nivelul de anxietate a copilului. Niciun părinte nu își dorește ca micuțul lui sa creadă ca lumea este un loc înfricoșător
- Ascultați temerile copilului. Îi puteți ajuta pe copii să gestioneze stresul, oferindu-le oportunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil.
- Vorbiți-le despre exemplele pozitive copilului adecvat vârstei sale. Povestiți-le despre personalul medical, oamenii de știință, tinerii și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii și pentru a păstra comunitatea în siguranță.
- Subliniați importanța măsurilor de igienă. Una dintre cele mai bune metode de a-i feri pe copii de coronavirus și de alte boli este de a încuraja, pur și simplu, spălarea regulată a mâinilor. Nu trebuie să fie o conversație extrem de serioasă. Cântați împreună un cântecel sau dansați împreună cu copilul, pentru ca procesul de învățare să fie distractiv.
- Acordați atenție modului în care încheiați discuția. Este important să știți că discuția nu le-a produs copiilor disconfort. Reamintiți-le copiilor că pot sta oricând de vorbă cu dvs. și pe alte teme dificile. Reamintiți-le că vă pasă, că îi ascultați și că veți fi lângă ei ori de câte ori se simt îngrijorați.