×

Bullyingul, un fenomen distrugător pentru copii! Le poate marca personalitatea. Lecții pentru copiii din taberele de vară din Capitală

În ultimii ani am auzit tot mai des de bullying. Este un fenomen care are loc atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat, cel mai adesea la copii, care le poate marca personalitatea chiar până ce devin adulți. Bullying-ul poate avea urmări periculoase asupra dezvoltării normale a acestora, cât și a agresorului. Psihologii spun că este un fenomen distrigător!  

Bullyingul poate fi fizic, verbal, psihologic sau orice combinație a acestor trei.

  • Bullyingul fizic include acțiuni precum: lovirea, împingerea, împiedicarea, furtul bunurilor și agresiunea sexuală.
  • Bullying-ul verbal include: tachinări, porecle cu conotație negativă, comentarii sexuale inadecvate și batjocură.
  • Bullyingul social include: răspândindirea de zvonuri sau excluderea cuiva dintr-un grup.
  • Cyber-bullyingul combină practici ale bullyingului social și verbal, însă în mediul digital, în special prin intermediul rețelelor de socializare.

Deseori bullyingul este interpretat de părinți sau profesori ca o formă de a glumi între copii, fără a lua în calcul faptul că toate încep de la porecle, iar asta îi afectează emoțional și pot resimți cu repercusiuni chiar și în viața de adult. De altfel, una dintre caracteristicile distinctive, care evidențiază existența unei forme de bullying este faptul că persoana țintă este deranjată și nu amuzată, de comportamentul așa-zis de tachinare.

Este important ca adulții să conștientizeze faptul că fenomenul de bullying este unul ce ține de dinamica grupului, de interacțiunile din interiorul grupului.

Rolul acestora este să îi ajuta pe cei mici să înțeleagă că bullyingul este un fenomen răspândit și că nu este normal să fie făcuți să se simtă inferiori, lipsiți de merite sau de calități, și nici ei la rândul lor nu au dreptul de-ai face pe alți copii să se simtă astfel.

O activitate la acest subiect sensibil a fost organizată de CCCT ,”Flacara”, sectorul Botanica al Capitalei, sub genericul ”Spunem nu violenței și bullyingului”. Copiii au fost informați despre efectele grave ale acestui fenomen și au avut parte de lecții practice care să-i facă să înțeleagă despre gravitatea bullyingului.

Activitatea interactivă a fost apreciată de cei mici. Aceștia și-au trasat concluzii și chiar au rămas sensibilizați.          

Și picii de la CCCT ”Cosmos” din Capitală au avut o activitate similară, însă mai mult practică. Aceștia au luat parte la un concurs de desene pe asfalt cu tema ”Stop Bullying!!!,,. Parcul ”Valea Trandafirilor” le-a găzduit desenele în care copiii și-au expus frustrările la acest subiect și au redat tot ce simt ei.

O activitate social-profilactică cu genericul: ”Cum să faci față bullyingu-lui verbal” a fost organizată și la centrele ”Flacăra”, ”Albatros”, ”Cosmos” și CCCT ”Satelit”.

Pe această cale, specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului îndeamnă adulții să fie foarte atenți la acest subiect sensibil, să monitorizeze îndeaproape problemele cu care se confruntă cei mici, mai cu seamă cele care le pot marca destinul. Aveți grijă de sănătatea mintală a copiilor!

DISTRIBUIE