Copiii refugiați și cu dizabilități, în atenția autorităților locale! Parteneriat în scopul de a fi ajutați
Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului vor colabora cu LUMOS Moldova în scopul de a ajuta copiii refugiați și cu dizabilități.
Despre asta s-a discutat în cadrul unei întrevederi a viceprimarului de ramură, Angela Cutasevici, și a șefei DGPDC, Tatiana Oboroc, cu reperentanții LUMOS Moldova, o organizație internațională care este prezentă de mai mulți ani la noi în țară.
În cadrul discuțiilor a fost abordată problema cartografierii copiilor refugiați cu dezabilități și au fost analizate instumentele aplicate în identificarea copiilor refugiați în Capitală.
Un subiect aparte a vizat colaborarea între municipalitate și această organizație, în vederea stabilirii unui parteneriat între LUMOS Moldova și autoritatea locală, în scopul prioritizării interesului superior al copilului.
LUMOS este o organizație internațională care ajută milioane de copii din întreaga lume să-și redobândească dreptul de a avea o familie, precum și de a pune capăt instituționalizării acestora. Este prezentă în Republicaa Moldova din 2006 și a sprijinit copiii vulnerabili în mai multe moduri.
Organizația promovează ideea că niciun copil nu trebuie privat de dreptul la o viață în familie din cauza sărăciei, dizabilității sau apartenenței la o minoritate etnică. Astfel, a lucrat cu autoritățile noastre, de rând cu alte organizaţii, la implementarea Strategiei naţionale şi Planului de acţiuni privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pe anii 2007-2012. Această reformă a reprezentat un important succes, care a dus la reducerea numărului copiilor instituționalizați cu 62% între anii 2007 și 2012 – ceea ce constituie circa 8.000 de copii – astfel ca la începutul anului 2014 să rămână aproximativ 3.900 de copii instituţionalizaţi.
Totodată, Lumos Moldova a sprijinit țara noastră să reducă rata mortalității infantile și a copiilor mai mici de cinci ani la domiciliu, să asigure acces la educaţie copiilor cu dizabilități și să îmbunătățească esenţial calitatea serviciilor sociale.