×

24 martie – Ziua Mondială de combatere a Turbeculozei

La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei.

◊ Tuberculoza, sau TBC este o boală infecțioasă frecventă și, în cele mai multe cazuri, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Cele mai contagioase forme sunt cele cavitare si cele extensive. Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.


Guvernul R. Moldova a adoptat la data de 23 februarie curent Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025precum și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Până în anul 2025, în urma implementării Programului, se propune atingerea mai multor rezultate, printre care reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75%, comparativ cu anul 2015. De asemenea, programul prevede majorarea ratei de vindecare în rândul pacienților, precum și îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii.


Mai mulți factori îi fac pe oameni susceptibili la infecția tuberculoasă. Cel mai important factor de risc la nivel global este HIV; 13% dintre toate cazurile de tuberculoză prezintă infecție cu virusul HIV. Tuberculoza este strâns legată de suprapopulare și de nutriția deficitară. Următoarele categorii de populație prezintă un risc mare de infectare cu tuberculoză: persoanele care își injectează substanțe interzise, locuitorii și angajații din locurile unde se strâng persoane vulnerabile (de exemplu, închisori și adăposturi pentru persoane fără locuință), persoanele sărace și care nu beneficiază de îngrijire medicală adecvată, minoritățile etnice cu risc mare, copiii în contact strâns cu persoane cu risc mare și furnizorii de îngrijire medicală care tratează aceste persoane. Boala pulmonară cronică este un alt factor de risc important. Persoanele care fumează țigarete prezintă un risc de două ori mai mare decât nefumătorii. Alte stări patologice pot crește, de asemenea, riscul de dezvoltare a tuberculozei, inclusiv alcoolismul și diabetul zaharat (triplează riscul).


⇒ De menționat că, în Republica Moldova, diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp la medic și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componente indispensabile pentru a obține rezultatul scontat.

DISTRIBUIE