×

7 februarie – Ziua siguranței pe internet

Ziua Siguranței pe Internet se desfășoară anual, în a doua zi de marți a lunii februarie. În anul 2023, această zi este sărbătorită la data de 7 februarie.

Scopul acestui eveniment este de a promova conștientizarea utilizării în siguranță a internetului. Peste 170 de țări au adoptat această sărbătoare, a cărui organizator este INSAFE – European Safer Internet Network.

Astfel, se urmărește ca utilizarea internetului și a tehnologiei să fie făcute cu responsabilitate, în special de către copii și adolescenți.


Internetul a devenit mediul de comunicare preferat al tinerilor, fiind conduși de nevoia puternică de distracție, ei doresc să se evidențieze în lumea virtuală, să fie prezenți în rețelele de socializare, să influențeze comportamentele altor utilizatori, să se facă plăcuți și apreciați.

Atunci când accesează Internetul, activitatea preferată a tinerilor este comunicarea online.

Majoritatea studenților și adolescenților folosesc Internetul ca mijloc de comunicare, sau în alte scopuri decât cele profesionale. Comunicarea online, prin intermediul diferitelor servicii de email, instant messaging, bloguri, rețele sociale etc., reprezintă activitățile preferate când vor să se relaxeze.

Cei mai mulți adolescenți de astăzi sunt considerați nativi digitali. Prin urmare, au crescut în era tehnologiei digitale, prin internet, jocuri video, telefonie mobilă și un set variat de gadgeturi.

Un acces controlat pot avea un impact pozitiv asupra educației si dezvoltării copilului. În mâinile noastre, ca părinți, trebuie să monitorizăm timpul petrecut pe Internet pentru a obține avantajele maxime, care nu sunt puține.

Internetul oferă multiple beneficii, dintre care:

  • Este o formă excelentă de comunicare. 

Imediat, rapid și eficient. Adolescenții pot fi conectați cu persoane care se află în alte țări. De asemenea, ei pot fi în permanent în contact cu rudele care sunt departe, de exemplu.

  • Este o ușă directă a cunoașterii

Copiii nu mai trebuie să aștepte ca părinții lor să cumpere o enciclopedie sau să meargă la librării în căutarea informațiilor de care au nevoie. Prin urmare, la apăsarea unui buton și gratuit, pot învăța despre orice subiect.

  • Poate fi folosit ca un instrument de sprijin școlar

Pe Internet, tinerii găsesc exerciții și jocuri care le permit să lucreze la conținutul învățat în școala, fie matematică, engleză sau cunoașterea mediului.

  • Îmbunătățirea rezultatelor academice.

Statisticile arată ca cei mai mulți adolescenți care utilizează Internetul ca instrument pentru activitațile școlare. De asemenea, cei care beneficiază de resursele de pe internet, obțin, în general, rezultate mai bune.

  • Este un ajutor pentru copiii cu dizabilități sau probleme de învățare. 

Există nenumarate jocuri online pentru a îmbunătăți atenția tinerilor hiperactivi sau ca o resursă pentru copiii cu nevoi educaționale speciale.

  • Stimulează cercetarea și descoperirea de noi informații. 

Adolescenșii găsesc cu ușurință pe internet informațiile de care au nevoie.

  • Este un instrument de divertisment pentru adolescenți. 

Jocul bine înțeles și controlat poate fi pozitiv, stimulator și didactic. Desigur că nu este bine ca copil să petreacă mult timp la calculator și recomandă mai mult jocul în aer liber.

  • Ajută la socializarea copiilor mai timizi. 

Prin chaturi sau forumuri se pot contacta mai ușor cu alți copii din alte culturi sau locuri.

  • Dezvoltă abilități tehnologice. 

Nu putem ignora faptul că trăim în epoca tehnologică. Prin urmare adolescenții și copii vor trebui să se adapteze la acest instrument. Familiarizarea este esențială pentru viitorul lor.

  • Tinerii dobândesc cunoștințe noi. 

Ei sunt cei care, prin navigație, învață cum să dobândească noi cunoștințe.

Un acces controlat poate avea un impact pozitiv asupra educației si dezvoltării copilului. Responsabilitatea le revine părinților să monitorizeze timpul și felul petrecut pe Internet, pentru ca acesta să aibă un impact pozitiv.


Mulți ar putea crede că informațiile disponibile pe Internet nu au cum să afecteze comportamentul copilului în lumea reală sau să influențeze percepția lor despre viață. Cu toate acestea, diferite rezultate au aratătconținutul audiovizual formează percepția și comportamentul copilului. O deosebită influneță se observă la copii mici, ce tind să mimeze acțiunile sau comportamentul pe care îl preiau de la personajele preferate de pe mediul online, ce poate afecta dezvolatrea progresivă și armonioasă a acestora.

Mediul online poate fi dăunător și distrugător pentru tineri și copii.
Libertatea și ușurința cu care sunt publicate informațiile înseamnă că poate fi găsit conținut nociv într-un mod simplu și relativ anonim. Adolescentul poate fi expus la mai multe riscuri în această privință, cum ar fi:

» Cyberbullying

Hărțuirea online este regele pericolelor pentru un adolescent. În prezent, tot mai des sunt puse în discuție formele de cyberbullying, atât în cadrul mediului școlar, cât ca și programe sau campanii anti-bullying pe mediul online. E important să ne asigurăm că copii supuși acestei forme de violență pot să se adreseze unui matur și primesc suportul necesar, iar agresorii sunt găsiți și pedepsiți.

» Expunerea la conținut dăunator

Conținutul violent poate fi foarte accesibil prin intermediul internetului. Jocurile video, unele canale YouTube sau filme, conțin niveluri ridicate de violență explicită. Prin urmare, dacă adolescentul nu are suficientă capacitate critică, el poate crede că lumea este un loc ostil și că violența este un instrument util de interacțiune.

» Publicarea informațiilor personale

Este posibil ca informațiile sau conșinut despre copilul dvs. să fie publicate fără autorizația dvs. În general, rețelele sociale sunt unul dintre cele mai populare mijloace de difuzare în rândul adolescenților și, uneori, apar probleme legate de confidențialitate. bună comunicare și încredere cu copilul dvs. vă pot ajuta să detectați acest risc potențial.

» Accesul la materiale cu conținut sexual

Există un public în creștere pe Internet interesat de materiale cu adolescenți care au relatii sexuale. Accesul la aceste instrumente și conținut este mai ușor decâtputeți imagina. Adolescentul dumneavoastră poate fi un consumator sau chiar un producător de astfel de materiale.


Pentru a evita situațiile neplăcute pe Internet și pentru a securiza datele cu caracter personal, precum și crearea unui mediu mai sigur de navigare pentru copii și adolescenți, este necesar să existe o monitorizare și relație prietenoasă între părinți și copii, deasemenea este absolut vital să i se explice copilului despre riscurile de pe mediul digital.

Astfel pentru asigurarea navigării sigure în mediul online se recomandă:

  • Instalarea soluțiilor antivirus/antimalware eficiente și actualizate;
  • Mențineținerea browser-ului mereu actualizat și aplicarea corecțiilor de securitate;
  • Instalarea celor mai noi update-uri pentru sistemul de operare și actualizarea la toate aplicațiile;
  • Activarea autentificării cu doi factori pentru conturile și sistemele dvs. și utilizarae parole unice și sigure;
  • Evitarea deschiderei atașamentelor și link-urilor spam de pe email, acestea pot deschide site-uri malițioase; 
  • Evitarea acordării privilegiilor de administrator aplicațiilor ce nu inspiră încredere;
  • Descărcarea aplicațiilor din surse oficiale; 
  • Evitarea conectării la Hotspot-uri și WI-Fi necunoscute, accesibile public. Acestea nu oferă siguranță, pot expune traficul și detaliile dvs. private de conectare; 
  • Familiarizarea cu tehnicile comune de inginerie socială.
DISTRIBUIE