×

Deschiderea camerei senzoriale în cadrul Centrului de plasament pentru copii separați de părinți ,,Lumina”

În cadrul Centrului de plasament pentru copii separați de părinți ,,Lumina” a fost deschisă la data de 31 ianuarie 2023, o cameră senzorială pentru beneficiarilor centrului, str. Ipate Soroceanu, 73.


Obiectivele creării camerei senzoriale sunt:

  • Asigurarea unui loc sigur pentru copii din plasament – unde aceștia să găsească calmul, stimularea și canalizarea energiei într-un mod pozitiv;
  • Ajustarea dezvoltării atașamentului sigur și de autoreglare;
  • Dezvoltarea funcțiilor senzoriale ale copiilor, pentru a se putea adapta la mediul înconjurător;
  • Corectarea, îmbunătățirea și/sau compensarea tulburărilor de integritate senzorială;
  • Creșterea confortului în mediul înconjurător, reducerea comportamentelor stereotipe și de autostimulare;
  • Îmbunătățirea activității motorii, comunicării.

Deschiderea evenimentului a început cu un cuvânt de salut din partea doamnei Angela Cutasevici, Viceprimar, Primăria mun. Chișinău: ,,Astăzi suntem cu toții la un eveniment deosebit, deschiderea camerei senzoriale, acea metodă terapeutică modernă ce a devenit accesibilă și pentru copii din cadrul centrului de plasament ,,Lumina”. Datorită specificului ludic și securizant face posibilă intervenția terapeutică ca să fie mai prietenoasă copiilor pentru că această cameră este într-adevăr o bibliotecă a simțurilor.


Sergiu Oceretnîi, șef al Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului: ,,Suntem cu toții bucuroși de această colaborare pe care am dezvoltat-o cu partenerii Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului și le mulțumim încă o dată pentru munca depusă și sârguința de care au dat dovadă, ca în rezultat să avem un produs extraordinar și util în procesul de reabilitare a deficienților senzoriale.

În cadrul evenimentului a fost semnat Acordul de colaborare dintre Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului și AO ,,MAD-Aid UK”


 

» Scopul  acordului este stabilirea parteneriatului între AO ,,MAD-Aid UK” și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului în vederea realizării următoarelor obiective:

  • Organizarea unor activități/evenimente culturale și socio-educative comune;
  • Participarea la proiecte naționale și internaționale comune;
  • Schimb de experiență între specialiștii;
  • Medierea în dezvoltarea personalității copiilor, a capacităților lor de analiză, a creativității, prin participarea la diverse activități;
  • Părțile se angajează să ofere sprijin metodologic și cursuri de instruire gratuite anagajaților Centrului de plasament pentru copii separați de părinți ,,Lumina”.

Doamna Kathryn Harrell Jones, AO ,,MAD-Aid UK”, expert în lucru cu persoanele cu necesități speciale: ,,Eu vreau să mulțumesc partenerilor AO ,,MAD-Aid UK”, Revive Church East Yorkshire și Open Gates International și în special echipei centrului de plasament ,,Lumina”, pentru atmosfera creată, implicarea activă în cursurile de instruire organizate, participarea activă în crearea camerei senzoriale și realizarea operativă a sarcinilor propuse. Aș vrea să vorbesc despre importanța sistemelor senzoriale în viețile noastre, în primul rând acestea ne creează legătura cu lumea din jurul nostru, ce e deosebit de important pentru copii cu dizabilități senzoriale. Senzațiile ajută la dezvoltarea sistemului cognitiv, afectiv, emoțional și fizic. La fel, senzațiile ne ajută la sarcinile noastre de zi cu zi, să realizăm totul independent. Camera nu este doar pentru toți copii cu dizabilități, este pentru toți oamenii, are o legătură puternică cu emoțiile și amintirile noastre, ce sunt legate de traume și cu toții cunoaștem cum traumele ne afectează pe noi, și nu vom putea vindeca acestea dacă nu înțelegem sistemul senzorial al persoanei. Omul are opt simțuri: tactil, auditiv, vizual, olfactiv, gustativ, propriocepție, vestibulația și introcepția, felul cum omul se percepe pe sine însuși. Uneori copii au un comportament nedorit din motiv că senzorii sunt suprastimulați sau substimulați, repsectiv este important să înțelegem de unde apar tulburările de comportament, iar camera senzorială ne permite să identificăm aceste probleme și totodată ne ajută să dezvoltăm autoreglarea senzorială și emoțională a beneficiarilor. Noi lucrăm împreună să înțelegem cum să ajutăm pe acești copii.”


Sergiu Oceretnîi, șef al Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului: ,,Trăiesc într-adevăr momente extraordinare, această cameră senzorială trezește emoții puternice în sufletul fiecăruia dintre noi. Sunt nespus de bucuros că astăzi suntem aici și dăm naștere primei camere senzoriale din cadrul subdiviziunilor Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, urmând să recreăm o astfel de cameră și în noul serviciu social Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism ,,Fluturele Albastru”, care va fi deschis pe douăzeci și patru februarie. Mă bucur că mun. Chișinău a obținut aceste posibilități de a realiza proiectul dat, în primul rând datorită partenerilor noștri fideli, cărora le mulțumim din suflet și colegilor ce s-au implicat în dezvoltarea copiilor din mun. Chișinău. Vă doresc sănătate tuturor și sperăm la continuarea acestor colaborări fructuoase și obținerea celor mai bune rezultate.


La finele evenimentului au fost înmânate certificate participanților cursurilor de instruire organizate.


⇒ Parteneri: AO ,,MAD-Aid UK”, Revive Church East Yorkshire și Open Gates International

  • Secția Monitorizare, Evaluare, Planificare Strategică și Managementul Calității, (022) 22 94 49
  • Direcția Îngrijire Alternativă și Adopție, (022) 21 26 48
DISTRIBUIE