Efectele fumatului pasiv la copii și adolescenți
Fumatul pasiv sau expunerea la fumul de tutun secundar este combinația dintre fumul eliminat de capătul ars al unei țigări și fumul expirat de fumători.
Nu există un nivel sigur de expunere la fumul de tutun pasiv!
Fumul de tutun se eliberează în aer atunci când cineva fumează o țigară. La fel se întâmplă și când fumătorii expiră. Fumul poate rămâne în aer timp de pana la 2,5 ore, chiar și în încăperile în care există o fereastră deschisă. Fumul poate fi prezent în cantități mari o perioadă de timp după ce persoana a încetat să fumeze. Este prezent chiar și atunci când nu-l putem vedea sau nu-l putem mirosi.
Riscurile fumatului pasiv la copii
Copiii sunt mult mai sensibili decât adulții la efectele fumatului pasiv din cauza imaturității plămânilor și a ratei mai mari de respirație – de exemplu, un sugar are o rată de respirație de 30-45 de respirații pe minut, un copil, între 20-30 respirații pe minute, în timp ce un adult are o rată de respirație de 12-18 respirații pe minut. În plus, sugarii și copiii nu sunt capabili să evite expunerea la fumatul pasiv și au nevoie de protecția părinților.
Există mai multe moduri prin care expunerea la fumul de țigară poate afecta sănătatea copiilor, încă dinainte de naștere. Fumatul matern activ sau expunerea maternă la fumul de tutun poate provoca sindromul de moarte subita la sugar. De asemenea, fumatul matern poate afecta inclusiv calitatea laptelui matern, având în vedere că diverse componente din fumul de țigară se transmit în laptele matern și sunt ulterior ingerate de sugar. Cu toate acestea, chiar și în rândul mamelor care fumează și care nu pot renunța la fumat, alăptarea este considerata mai buna și mai sigura decât laptele praf. Asta datorita efectului protector al laptelui matern asupra sugarilor, în special împotriva infecțiilor respiratorii și ale urechii, care sunt asociate cu expunerea la fumul de țigara.
efecte negative ale fumatului pasiv la copii și adolescenți
Fumul secundar provoacă numeroase probleme de sănătate la sugari și copii, inclusiv atacuri de astm mai frecvente și mai severe, infecții respiratorii, infecții ale urechii, precum și sindrom de moarte subita la sugar.
1. Crește riscul de deces prematur
Mortalitatea infantilă este definită ca decesul unui copil în primul sau an de viața. Expunerea la fumat în utere și după naștere este asociata cu mai multe cauze majore de deces în rândul copilului, inclusiv greutate mica la naștere, naștere prematura sau sindrom de moarte subita la sugar – decesul neașteptat, subit al unui copil în primul an de viața. Copiii expuși fumatului pasiv sunt mai predispuși la îngroșarea și inflamarea cailor respiratorii și sunt mai sensibili la infecțiile pulmonare.
2. Favorizează astmul bronhic și alte simptome respiratorii cronice
Expunerea la fumatul pasiv cauzează la copiii de vârsta școlară o gamă largă de simptome respiratorii, cum ar fi tusea, producția de mucus în exces, senzația de lipsa de aer și respirația șuierătoare. Aceste simptome sunt frecvente în copilărie și pot afecta viața socială a micuților.
Numeroase studii internaționale arata ca prevalenta astmului este mai mare în rândul copiilor care trăiesc în case cu fumători, iar riscul acestora de a dezvolta astm creste proporțional cu numărul de fumători din casa.
3. Creste riscul de infecții acute ale tactului respirator inferior în copilărie
Copiii expuși fumatului pasiv la domiciliu prezintă un risc mai mare de a contracta infecții respiratorii acute, inclusiv bronșită și pneumonie. Riscul este mai mare în rândul copiilor cu vârste sub 2 ani.
4. Conduce la scăderea funcției pulmonare
Plămânii continua sa crească și sa se dezvolte pe tot parcursul copilăriei și adolescentei. Pana la vârsta de 4 ani, plămânii copilului sunt extrem de vulnerabili și se recomanda cu precădere evitarea expunerii copilului la fumul de țigara în aceasta perioada. Fumatul pasiv conduce la scăderea funcției pulmonare în timpul copilăriei, atingând un nivel critic în adolescenta și la vârsta adulta.
Exista cercetări care demonstrează o asociere puternica intre incidenta complicațiilor respiratorii la copiii supuși anesteziei generale și expunerea acestora la fumatul pasiv. De asemenea, exista dovezi conform cărora copiii expuși la fumatul pasiv au un răspuns metabolic diferit la medicamentele administrate în timpul intervenției chirurgicale.
Măsuri simple prin care iți poți proteja copilul de efectele negative ale fumatului pasiv:
• Renunță la fumat sau evita pe cât posibil sa fumezi în preajma copilului
• Nu permite nimănui să fumeze în casă
• Nu permite nimănui să fumeze în mașină, chiar dacă ține geamul deschis
• Susține legislația care interzice fumatul în spațiul public și asigura-te ca fumatul este interzis în scoală în care învață copilul tău.
www.reginamaria.ro