21 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN
Astăzi, 21 martie 2022 marcăm Ziua Internațională a Sindromului Down, prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de această afecţiune. Reprezentanții DGPDC au participat la Conferința internațională on-line cu genericul „Noi putem!”, organizat de Asociația Obștească „SUNSHINE”.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează un copil din aproape o mie la nivel mondial. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal.
Astfel, perechea de cromozomi 21 conține unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este greu de apreciat în momentul nașterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor.
Ca parte a societății noastre, atât copii cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membrii ai ei, să se bucure de aceleași drepturi, să beneficieze de aceleași oportunități și alegeri. În viața de zi cu zi persoanele cu dizabilități se confruntă cu multiple obstacole, dar aceasta nu îi împiedică să realizeze fapte frumoase, acțiuni demne de urmat.
Semnificația acestei zile reprezintă un prilej de sensibilizare a societății în vederea eliminării stereotipurilor negative și a prejudecăților în raport cu aceste persoane.
În general, copiii cu Sindrom Down se dezvoltă comportamental mai lent decât alți copii. Cauza apariției trisomiei 21 este necunoscută.
Despre ei se spune că sunt Copii Soarelui. Îi recunoaştem uşor după ochii migdalaţi şi privirea senină. Vorbim despre micuţii cu Sindromul Down, o schimbare genetică definitivă, nicidecum o boală, așa cum cred mulţi.