3 decembrie 2021, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
De 29 de ani încoace, la 3 decembrie, la nivel internațional este consemnată Ziua persoanelor cu dizabilități. Marcarea anuală a acestei zile fost proclamată în anul 1992, prin rezoluția 47/3 a Adunării Generale a Națiunilor Unite și se înscrie în șirul acțiunilor de implementare consecventă a prevederilor Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Republica Moldova a semnat Convenția la 13 decembrie 2006 și a ratificat-o la 21 octombrie 2010.
Marcarea acestei zile are ca obiectiv o mai bună înţelegere în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi susţinerea demnităţii și respectarea drepturilor. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
În acest an, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.).
Menționăm că, la evidenţa Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului sunt 876 de familii, care educă 1365 de copii cu dizabilităţi.
Doar prin eforturile conjugate și colaborare a întregii societăți, persoanele cu
dizabilități se vor bucura de toate drepturile omului și libertățile fundamentale ce
constituie un aspect primordial pentru demnitatea lor inerentă.
Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului vine astăzi cu urări de sănătate și reușite deosebite pentru persoanele cu dizabilități și pentru toți cei care activează în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Vă mulțumim pentru exemplul de perseverență și curaj, prin care reușiți să inspirați și să promovați incluziunea socială.