20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
Azi se împlinesc 32 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.
Pornind de la acest fapt, activitatea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului vine să convingă societatea că copiii au nevoie să fie protejați și sprijiniți într-o lume complexă, care se află într-o schimbare continuă, în care așa procese ca: globalizarea, migrația și mobilitatea excesivă a oamenilor, tehnologiile informaționale, influențează nu numai pozitiv viața familiei și viața copilului, dar și, într-o anumită măsură, o influențează destul de negativ, distorsionând și destabilizând comportamentele adulților, care ar trebui să fie protectoare, conștiincioase, axate pe atenție, dăruire și iubire.
Această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii. De drepturile copiilor noștri nu trebuie să ne amintim doar pe 20 noiembrie, ci zilnic, prin fiecare decizie pe care o luăm.
Astăzi Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, felicită și toate organizațiile, și oamenii extraordinari care luptă pentru protecția copiilor.
„Fiecare copil ar trebui să se bucure de aceleași drepturi și să trăiască fără discriminare și intimidare de orice fel”, se arată în declarația comună de ieri a Comisiei Europene.
Un copil fericit crește un om împlinit, un părinte responsabil, care la rândul său va oferi dragoste și grijă copiilor săi. Haideți cu toții să ne facem partea în a ne proteja copiii și a le proteja drepturile, pentru că ei reprezintă prezentul și viitorul nostru!
Nu uita că tu, dragă copile, ai următoarele drepturi:
Ai dreptul să-ți cunoști părinții şi să fii crescut de aceştia.
Ai dreptul să ai un loc unde să locuiești, haine şi mâncare sănătoasă.
Ai dreptul la o educaţie potrivită aptitudinilor şi abilităţilor tale.
Ai dreptul de a avea un cuvânt de spus în toate aspectele care te afectează.
Ai dreptul de a beneficia de o îngrijire specială, în cazul în care nevoile speciale o cer.
Ai dreptul să fii protejat împotriva violenţei.
Ai dreptul să primești îngrijiri medicale şi să fii protejat împotriva tutunului, alcoolului şi drogurilor.
Ai dreptul să ai propria religie şi cultură.
Ai dreptul să ai nume și naționalitate.
Ai dreptul să fii tratat la fel cu toţi ceilalţi copii, indiferent de culoare, de rasă, sex, limbă sau religie.
Ai dreptul să vorbești şi să fii ascultat.
Să aveți o copilărie fericită și fără griji, dragi copilași!