×

Bătaia nu are nimic sfânt

Bătaia nu are nimic sfânt: durerea nu e învățătură de minte. Copiii se educă cu vorbe bune, cu răbdare și cu iubire.
Împreună trebuie să luptăm împotriva violenței asupra copiilor. Violența asupra copilului nu este un spectacol.
Abuzul asupra copilului lasă traume de neșters și are consecințe sociale, psihologice și chiar intelectuale asupra copilului. Iar când abuzul se petrece în familie, trauma este și mai adâncă, pentru că tocmai cei care trebuie să îi protejeze devin dușmanii copiilor.
Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copiilor reamintește că orice persoană are responsabilitatea sesizării unei situații abuzive la care este martor. Indiferent de contextul în care se petrece abuzul (în familie, pe stradă, la școală etc.), dacă situația la care ești martor este una de agresiune fizică sau emoțională care pune în pericol integritatea sau viața copilului (de exemplu, lovituri cu pumnii sau picioarele, care produc vătămări corporale, amenințări că va fi rănit, omorât, abandonat etc.), cu impact traumatic asupra acestuia puteți solicita ajutor de la:
• Poliţie, prin intermediul numărului de telefon 112;
• Specialistul responsabil de protecţia copilului din localitate (acesta poate fi primarul sau asistentul social);
• Serviciul „Telefonul Copilului”, la numărul 116111;
• Medicul de familie, asistentul medical sau Serviciul medical de urgenţă (112).
Indiferent de varianta aleasă, ajută și înregistrările video sau audio, precum și fotografiile. Atenție însă, utilizarea lor în alte scopuri decât informarea autorităților este interzisă și poate atrage sancțiuni sau plata de daune morale. De exemplu, postarea pe rețelele de socializare sau distribuirea către mass-media conduc la expunerea publică a copilului și la încălcarea dreptului acestuia la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale conform Codului Familiei, Codului Contravențional, Codului Civil (dreptul la imagine), tratatelor internaționale.
Copiii, la fel ca adulții, sunt protejați prin lege de orice manifestare a violenței.
Atunci când vedem că un copil este agresat pe stradă, în parc, la locul de joacă este important să ne amintim faptul că, nu de puține ori, părinții au comportamente agresive față de copiii lor în momente de epuizare, stres intens, deznădejde sau necunoașterea altor metode de educare blândă dar eficientă a copiilor. În astfel de situații, replici de tipul: „Trebuie să vă fie tare greu!”, „Vă pot ajuta cu ceva?” sau „Și eu m-am confruntat cu problema asta și la noi a mers altă metodă, vreți să vă povestesc despre ea,” ar putea dezamorsa conflictul. Cu calm, fără critică și judecată, putem ajuta un părinte epuizat să se simtă înțeles și validat emoțional, să se liniștească și să oprească singur comportamentul agresiv manifestat față de copil.
Bătaia nu e ruptă din rai, „una la fund” doare întreaga viață, iar umilirea și agresivitatea verbală împiedică dezvoltarea cognitivă, psihologică și socială a copilului.
NB! Foto-simbol.
DISTRIBUIE