Dependența de gadgeturi la adulți poate avea efecte negative asupra copiilor
Gadgeturile și internetul au devenit parte din rutina noastră zilnică, însă ce ne facem atunci când nu putem sta fără să le folosim?
În timp ce majoritatea oamenilor utilizează gadgeturile și internetul în scopuri constructive, unele persoane pierd controlul asupra timpului petrecut navigând pe internet, fiind activi pe rețelele de socializare sau jucând jocuri video, iar alte aspecte ale vieții cum ar fi familia, munca, hobby-urile sunt neglijate.
Pentru a preveni dependența de tehnologii informaționale este nevoie de a limita orele pe care le petreci în fața acestuia, impune-ți să stai în fața calculatorului cel mult două ore pe zi. Astfel, vei face doar ceea ce este necesar, precum verificarea e-mailurilor sau navigarea pe platforme educaționale.
Din moment ce dependența are la bază un obicei ce s-a format treptat, este bine să găsești alte activități cu care să-ți ocupi timpul pe care îl petreci la calculator. Asigură-te că activitățile pe care le alegi sunt sănătoase, iar practicarea lor rezultă în obținerea unor beneficii sau recompense.
Pentru a fi un exemplu bun, nu trebuie să petreci ore în șir în fața ecranului, în special în prezența copilului. Riști ca cel mic să dezvolte resentimente față de tine dacă te vede făcând ceva ce lui i-ai putea interzice.
Copiii privesc mereu părinții și învață de la ei. Ce vede copilul? Își urmărește părinții navigând în permanență pe pagini de internet, în ecranul dispozitivului mobil? La rândul lor ei percep gadget-urile ca instrumente pentru muncă sau ca un motiv al părinților să nu-și petreacă timpul cu ei?
Înlocuiește folosirea gadgeturilor cu alte activități precum plimbarea la aer liber, organizarea unor excursii, jocuri interactive etc.