×

Servicii destinate copiilor cu comportament deviant

Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului informează că la data de 05 iulie 2021, s-a desfășurat o masă rotundă, în regim on-line, cu genericul: Servicii destinate copiilor cu comportament deviant.

Masa rotundă a inițiat cu cuvântul de salut al viceprimarului municipiului Chișinău pe domeniul social, Angela Cutasevici, ulterior, șeful DGPDC, Sergiu Oceretnîi, a prezentat participanții la activitate.

La masa rotundă au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției  Sociale, Procuraturii Generale a mun. Chișinău, Inspectoratului Național de Probațiune, Direcției de Poliție a mun. Chișinău și specialiștii din subdiviziunile/serviciile DGPDC.

În cadrul mesei rotunde, participanții au discutat referitor la metodele de suport a copiilor cu comportament deviant, care necesită asistență medicală și reabilitarea acestora privind consumul de substanțe toxice, prin prisma cadrului legal, precum și analiza problematizată a calității serviciilor de asistență necesară copiilor cu comportament deviant.

La activitate, specialiștii au abordat subiecte ce țin de aplicarea Legii Republicii Moldova nr. 299 din 30.11.2018 privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, au identificat măsurile și acțiunile necesare reconfigurării din punct normativ pentru asigurarea politicii reinserției tinerilor și minorilor aflați în conflict cu legea și au analizat problematica existentă la comportamentul copiilor în situație de stradă.

Totodată, specialiștii au menționat despre dificultățile întâmpinate de autoritatea tutelară în măsurile și serviciile destinate copiilor în situație de stradă.

Participanții au decis organizarea unei alte ședințe cu membrii Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media în vederea identificării soluțiilor optime referitor la fenomenul copiilor în situație de stradă.

Informăm, că DGPDC are în subordine un Complex de servicii sociale pentru copii în situații de stradă, specializat în prestarea serviciilor de îngrijire, în regim de zi și noapte a copiilor în situație de stradă în vederea (re)integrării sociale și familiale a acestora.

În cadrul instituției pot fi cazați concomitent 10 copii, iar în prezent de aceste servicii beneficiază zilnic 3-5 copii.

DISTRIBUIE