×

Când este copilul pregătit să rămână singur acasă? 6 reguli pentru siguranţa sa

Când este copilul pregătit să rămână singur acasă? Această întrebare are mai multe răspunsuri. Depinde de fiecare copil în parte, de maturitatea, judecata şi de nivelul de confort la ideea ca este singur acasă şi trebuie să se descurce.

Atunci când vrei să-ţi laşi copilul singur acasă începe gradat. Vorbeşte cu el, explică-i ce se întâmplă, întreabă-l cum se simte. Lasă-l singur pentru perioade scurte de timp, apoi măreşte-le gradat.
Dacă aţi hotarât că este timpul ca cel mic să se descurce singur acasă, după ce vine de la şcoală, iată 6 reguli pe care trebuie să le ştie.
✅Planul de urgenţă
În caz de pericol (incendiu), copilul trebuie să ştie că primul pas este să telefoneze la 112 şi apoi să părăsească locuinţa şi să alerteze vecinii. De asemenea, ţine o trusă de prim ajutor la îndemâna şi învaţă-l să o folosească. Daca nu se poate descurca, poate să ceară ajutorul unui vecin/prieten (cu care aţi vorbit în prealabil).
✅Telefonul de siguranţă
Imediat ce ajunge acasă, copilul trebuie să sune un părinte sau alt adult stabilit în prealabil, să anunţe că a ajuns acasă cu bine. Apoi să-şi urmeze programul de lecţii, gustare, joaca.
✅NU răspunde la numere necunoscute
Dacă copilul este suficient de mare să ramână singur acasa, ar fi bine să aibă şi un telefon mobil. Regula este să nu sune de pe el decât părinţii sau alt adult stabilit în prealabil de către bunici, unchi, prieteni etc. Copilul trebuie să ştie că nu are voie să răspundă la telefon decât la persoanele cunoscute. Dacă nu ştie numărul de telefon sau nu se afişează numărul, nu trebuie să răspundă. De asemenea, nu trebuie să răspundă la telefonul fix. Daca ai robot se va înregistra mesajul, dacă nu, cine are o urgenţă vă poate găsi şi pe mobil.
✅NU părăseşte casa (decât în cazuri de urgenţă) şi nu deschide uşa necunoscuţilor
Copilul nu are voie să iasă din casă fără să ceară acordul părinţilor înainte. Excepţie sunt doar cazurile de urgenţă, precum incendiul. Vorbiţi despre lucrurile la care trebuie sa fie atent pe stradă. Să nu vorbească cu necunoscuţii, să nu plece cu ei etc. De asemenea, nu are voie să deschidă uşa la necunoscuţi.
✅De la şcoală se întoarce pe acelaşi drum
Stabilitţi un itinerariu pe care să-l parcurgă de la şcoală până acasă şi acela să ramână în fiecare zi. În acest fel ştii cât timp ar face de la şcoală până acasă şi când ar trebui să ajungă. De asemenea, în caz de pericol, urmând acelaşi traseu poate fi recunoscut de locuitorii zonei.
✅Ţine-l ocupat
Deşi are nevoie şi de odihnă, copilul va fi mai puţin tentat să intre în belele dacă ştie că are de făcut lecţii, să exerseze la un instrument sau să deseneze etc.
Foto-simbol.
DISTRIBUIE