Consecințele negative pe care le are neglijarea asupra copilului
În scopul informării opiniei publice asupra efectelor negative pe care le are neglijarea asupra copilului, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului a lansat o campanie cu genericul „Sunt important, nu mă ignora!” pentru cu scopul de a sensibiliza actorii sociali implicați în oferirea asistenței, grijii, afecțiunii copiilor în vederea excluderii neglijării copiilor.
Neglijarea copilului se înțelege omisiunea a unei persoane care are responsabilitatea creșterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură subordonată acestei responsabilități, fapt care pune în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.
Neglijarea apare atunci când involuntar părinții, sau persoanele în grija cărora te afli nu acordă îngrijirea, educația de care are nevoie copilul și pun astfel în pericol dezvoltarea acestuia pe unul sau mai multe din planurile menționate anterior.
Neglijarea își poate manifesta impactul asupra copilului în moduri diferite:
-poate cauza numeroase probleme emoționale și de comportament;
-poate provoca lipsa de încredere în alți oameni dar și lipsa respectului de sine, aceste probleme de comportament se pot transforma mai târziu în abuz de alcool/droguri, în automutilare dar și către comportamente de risc (cu violență);
-poate duce la întârzierea comportamentului cognitiv care se poate adăuga la problemele de comportament deja existente, deficitul cognitiv va afecta performanța academică a copilului dar și abilitățile sale intelectuale.
Neglijarea severă mai ales a copiilor de vârstă mică afectează major creșterea şi dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului, iar în cazurile extreme poate conduce la spitalizarea, instalarea unei dizabilități şi/sau decesul copilului.
În cazul părinților, s-a demonstrat că principalii factori care conduc la neglijarea copilului sunt: resursele financiare precare, lipsa unei educații, abuzul de droguri sau alte substanțe interzise, problemele de sănătate fizică sau mentală, violența domestică, experiența abuzului și a neglijării din copilărie.
În concluzie, menționăm că în urma acestor neglijări, o mare parte din copii au de suferit, însă pentru a combate acest lucru este necesară asigurarea stabilității și continuității în îngrijirea, creșterea și educarea acestora, iar nu în ultimul rând este nevoie de respectarea interesului superior al copilului în toate acțiunile și deciziile care îl privesc pe acesta.