Mesajul șefului interimar al Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Sergiu Oceretnîi, cu ocazia Zilei Internaționale a Sindromului Down
Astăzi marcăm Ziua Internațională a Sindromului Down, anul acesta evenimentul are o atenție deosebită, deoarece are loc în 2021, iar în limbaj medical Sindromul Down este cunoscut sub numele de trisomia 21.
Anul 2021 este un an dedicat persoanelor cu Sindrom Down, un an pentru a le onora și a le conferi locul ce li se cuvine în societatea europeană.
Pentru data de 21 martie, sunt propuse 3 proiecte pentru a marca momentul la nivel european: un proiect dedicat bucuriei, unul dedicat reflectării și un altul dedicat acțiunii.
Semnificația acestei zile reprezintă un prilej de sensibilizare a societății în vederea eliminării stereotipurilor negative și a prejudecăților în raport cu aceste persoane.
În viața de zi cu zi persoanele cu dizabilități se confruntă cu multiple obstacole, dar aceasta nu îi împiedică să realizeze fapte frumoase, acțiuni demne de urmat.
Sindromul Down este termenul folosit pentru un set de simptome cognitive şi fizice care pot rezulta din existența unui cromozom în plus la perechea cromozomială 21 (trisomia 21) şi cea mai frecventă cauză cromozomială pentru dizabilitatea ușoară spre moderată.
În general, copiii cu Sindrom Down se dezvoltă comportamental mai lent decât alți copii. Cauza apariției trisomiei 21 este necunoscută.
Cu toate acestea, nimic nu îi împiedică să iasă din casă și să facă sport pentru sănătate, cu atât mai mult cu cât problemele de sănătate asociate (probleme hormonale și glandulare, pierdere a auzului și a văzului, precum și probleme cardiace ) se pot agrava dacă nu fac acest lucru.
Despre ei se spune că sunt Copii Soarelui. Îi recunoaştem uşor după ochii migdalaţi şi privirea senină. Vorbim despre micuţii cu Sindromul Down, o schimbare genetică definitivă, nicidecum o boală, așa cum cred mulţi.
În luna conștientizării Sindromului Down, vă aducem la cunoştinţă despre micii luptători din Serviciul social „Asistenţă personală”, care sunt 46 la număr. Ei zilnic se înfruntă cu societatea pentru a demonstra că au dreptul de a conveţui printre cei cu un cromozom în minus! Familia joacă un rol cheie în educatia copiilor cu Sindrom Down.
Implicarea totală a familiei în educația copilului bazată pe valorile umane, urmărind permanent autonomia personală și dezvoltarea calităților individuale ale acestora. Aceste familii au dreptul de a se încadra în Serviciul social Asistență pesonală (SSAP) din subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilulului, depunînd o cerere la care se anexeaza actele: buletin de identitate a parintelui, certificat de naștere, certificat de dizabilitate și programul individual de reabilitare și incluziune socială unde este recomandat asistența personală. Acest lucru ne-a motivat să deschidem Campania „#FiiSocksy de Ziua Mondială a Sindromului Down, poartă șosete desperecheate”!!!
0
Impact – persoane
7
Interacţiuni
Promovează postarea
4
1 comentariu
2 distribuiri
Îmi place
Comentează
Distribuie