×

Cum ne dăm seama că micuțul are autism? Părinții trebuie să fie atenți la aceste aspecte!

Poate fi dificil să-ți dai seama dacă copilul tău are autism pentru că, până la un punct, se poate comporta la fel ca oricare alt copil. Deși, în ultimii ani, diagnosticarea cu autism se face de la vârste tot mai mici, încă sunt numeroase situațiile în care copiii primesc acest diagnostic în jurul vârstei de 3 sau 4 ani.

În plus, dincolo de opinia medicală, care, în cele mai multe dintre cazuri, este doar o confirmare oficială a bănuielilor părinților, aceștia din urmă sunt cei care încep să își pună semne de întrebare chiar înainte ca micuții lor să împlinească 18 luni de viață. În unele dintre situații, semnele de autism pot fi detectate până ce copilul împlinește un an, scrie totuldespremame.ro.

Cu cât mai rapid un copil cu autism începe tratamentul – care, de fapt, este terapie ABA – , cu atât mai bine, deoarece șansele sale de recuperare și de a duce un trai independent cresc considerabil. Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai anumite dubii în privința dezvoltării acestuia, este indicat să vorbești cât mai curând cu un doctor.

Cum vezi că are autism un copil sub 12 luni:

  • Nu prezintă interes să se uite la fețe diferite
  • Nu te privește în ochi, nu zâmbește și pare că se uită prin tine
  • Nu reacționează întotdeauna la sunetele din jur. Nu răspunde atunci când îl strigi pe nume, nu se întoarce în direcția din care se aude un sunet sau nu se sperie atunci când se aude un zgomot puternic. În ale situații însă, auzul său este foarte bun.
  • Nu-i place să îl atingi sau să îl ții în brațe
  • Nu-i este interesat de jocurile comune
  • Nu arată semne că ar începe să vorbească
  • Nu folosește gesturi, ca întinderea mâinilor spre tine dacă vrea să o ții în brațe

Semne de autism la copiii cu vârsta între 12 și 24 de luni:

  • Nu se folosește de gesturi. Nu dă din cap ca răspuns pentru „da” sau „nu”. Nu face cu mâna la plecare sau nu arată către lucrurile pe care le vrea
  • Nu arată interes către lucrurile care îl înconjoară. Între 14 și 16 luni, majoritatea copiilor arată cu degetul ca să-ți atragă atenția
  • Nu vorbesc nici măcar câteva cuvinte sau fraze până la 24 de luni
  • Își pierde abilitățile verbale sau sociale. Dacă acum câteva luni începuse să bombăne de unul singur sau să spună câteva cuvinte sau arăta interes față de oameni, acum nu mai face aceste lucruri.
  • Se retrage în lumea lui și nu le permite accesul oamenilor acolo
  • Merge pe vârfuri sau nu merge deloc

Semne de autism la copiii peste 2 ani:

  • Începe să vorbească târziu și are probleme în a spune de ce are nevoie. Unii copii cu autism nu vorbesc deloc, în timp ce alții pot vorbi, dar nu pot ține pasul într-o conversație
  • Vorbește diferit. Pot vorbi mai subțire decât ceilalți copii sau pe un ton mult mai grav. Pot folosi un singur cuvânt în locul unei expresii sau pot repeta un cuvânt sau o frază la nesfârșit. Este mai probabil să repete o întrebare decât să răspundă la ea (este o formă de ecolalie).
  • Nu pare să înțeleagă ce vorbesc cei din jur cu el. Nu răspunde la nume sau nu poate urmări instrucțiuni simple. Poate începe să râdă sau să plângă atunci când nu e cazul.
  • Se concentrează pe un singur obiect, o anumită parte a unei jucării sau un subiect de discuție pe rând.
  • Nu imită ce vede în jur. Foarte rar te imită și nu îl interesează jocurile care includ imitări
  • Îi place să se joace singur. Nu este interesat de ceilalți copii din jurul lui și nu împarte jucării.
  • Nu îi plac schimbările iar dacă îl scoți din ritmul lui nu se adaptează. De exemplu: dacă schimbi drumul de la grădiniță către casă poți cauza o repriză de plâns sau țipat. Nu mănâncă orice și are ritualuri în timpul mesei.
  • Se joacă într-un mod diferit cu jucăriile. De exemplu: petrece mult timp așezând lucrurile într-o anumită ordine. Îi plac lucrurile repetitive ca deschisul și închisul ușii. Îi place să apese butoane sau să rotească roțile unei mașini la nesfârșit.
  • Se lovește sau se mușcă singur
  • Este foarte sensibil la diferiți stimuli externi. Nu vrea să fie luat în brațe, se agită din cauza zgomotelor, nu-i plac mirosurile puternice și refuză să mănânce multe feluri de mâncare.
  • Adoarme foarte greu și se trezește des în timpul nopții

În Chișinău, există un Centru de zi pentru copii cu boli rare și autism ”Fluturele Albastru”, primul Centru de zi, GRATUIT, care vine în sprijinul copiilor cu asemenea probleme. Serviciul a fost instituit prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, pe lângă Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Serviciile specializate sunt oferite tuturor copiilor cu vârsta de la 3 până la 16 ani, care locuiesc în municipiul Chișinău.

Crearea Centrului a fost posibilă datorită parteneriatului dintre Asociația „Copiii Ploii” și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC), ca parte a Proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.

În cadrul instituției activează mai mulți specialiști de profil, care vor desfășura servicii sociale specializate individuale și de grup, ținând cont de vârsta, posibilitățile și necesitățile beneficiarilor: activități ocupaționale, distractive, culturale; dezvoltarea deprinderilor de viață; kinetoterapie; canisterapie; logoterapie; terapie comportamentală; suport informativ, psihologic și asistență.

Sediul se află în sectorul Rîșcani al capitalei, pe str. Braniștii, 5/6. Instituția activează de luni până vineri, de la 9:00 la 18:00. Capacitatea Centrului este de 28 de persoane, care vor fi asistate pe parcursul perioadei de la 6 luni până la 12 luni. Instituția dispune de mai multe încăperi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipament.

În incinta Centrului a fost amenajată o cameră senzorială, adică o încăpere dotată cu tuburi interactive cu bule de aer, proiectoare și lămpi, care formează jocuri de culori, acest tip de terapie contribuind la stimularea multisenzorială (vizuală, tactilă, auditivă). În această cameră, copiii pot să se exprime și prin intermediul nisipului kinetic. Acesta are o textură fină, nu se lipește de mâini, este ușor de modelat și dezvoltă abilitățile motorii.

Părinții interesați pot merge la sediul Centrului, pot suna la numerele (022) 226100 sau 067775867 ori scrie pe adresa fluturelealbastrubra@gmail.com.

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copiilor amintește că, în prezent, în capitală, există patru centre municipale de zi, unde sunt oferite gratuit servicii specializate pentru copiii cu dizabilități.

DISTRIBUIE