DGPDC, la o conferință internațională pe tema intervenției timpurii
Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului a participat la Conferința Internațională cu genericul ”Schimbând începutul, transformăm întreaga poveste: Interdicția Timpurie în Copilărie face diferența”.
La această reuniune, DGPDC a fost reprezentată de Lilia Arteni, șefa Secției monitorizare, evaluare, planificare strategică și managementul calității.
În cadrul conferinței au fost abordate subiecte ce țin de importanța intervenției timpurii în dezvoltarea copilului; standardele de calitate și modelele educaționale pentru dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie; intervenția timpurie în copilărie la noi în țară.
Participanții la Conferință au avut ocazia să cunoască despre condițiile fundamentale de îngrijire a copiilor mici și a familiilor acestora, asigurarea celor mai înalte standarde de calitate în intervenția timpurie din discursul partenerilor SUA (RISE Institute și Child Learning Center). Au fost diseminate bunele practici portugheze ale serviciilor integrate de intervenție timpurie, punandu-se accent pe familie ca partener primordial.
În prezentarea expertului Școlii Medicale din Hamburg s-a menționat despre asigurarea calității în domeniul intervenției timpurii în copilărie (ITC) prin formarea profesională a specialiștilor și axarea pe transdisciplinaritate în dezvoltarea personalității copilului.
Au fost dezvăluite și realitățile serviciilor ITC în R. Moldova, determinate în rezultatul analizei situaționale realizată de sociologul Parascovia Munteanu, Președintele Societății de Pediatrie, Ninel Revenco, coordonatoarea de Programe Lumos Moldova, Galina Morari, și Directoarea Institutului Național de ITC, Daniela Bordeianu.
La final, Cristina Gaberi, ofițerul în dezvoltarea timpurie a copilului, de la UNICEF Moldova, a formulat câteva recomandări finale pentru consolidarea serviciilor de intervenție timpurie în R. Moldova, punând accent pe elaborarea programelor de formare individualizată a specialiștilor, diversificarea acestora în corespundere cu necesitățile de dezvoltare a copiilor, sprijinirea familiilor în asumarea/ însușirea rolurilor, asistența familiilor refugiate și incluziunea socială a copiilor”.