×

Ziua Internațională de Conștientizării a Autismului

În 2008, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în 2 aprilie ca Ziua Mondială a Autismului pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă al societății.
În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.
Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune neurologică prezentă pe tot parcursul vieții, care se manifestă în copilăria timpurie, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Este cunoscută sub numele de tulburare de „spectru”, deoarece există o variație largă a tipului și severității simptomelor întâmpinate de persoanele cu autism.
În cadrul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului există 3 servicii specializate, care prestează servicii sociale pentru 156 copii cu autism – Serviciul social ,,Asistență personală”, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități „Atenție” și Centrul de reabilitare a copiilor cu dizabilități „Casa Speranței”.
În cadrul acestor servicii copiii beneficiază de logopedie, ergoterapie, terapie cognitivă, motrică, ludică.
Serviciile își desfășoară activitatea în scopul asigurării incluziunii sociale a copiilor cu dizabilități, prin sporirea competențelor sociale, dezvoltarea abilităților de auto deservire, implicarea acestora în diferite activității distractive, culturale, ocupaționale.
DISTRIBUIE