3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului informează că ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei. La data de 23 decembrie 1993 Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991, a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului.
Informarea publicului este vitală, mai ales în perioade cum a fost pandemia sau cum este contextul actual, legat de copilașii refugiați din țara străină și respectarea drepturilor lor.
În timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol. O presă liberă permite existența unei societăți mai democratice și mai puternice în protejarea și în promovarea drepturilor omului. A fi jurnalist înseamnă a fi în slujba adevărului şi a interesului public.
Avem tot respectul pentru oamenii din această breaslă. Lumea are nevoie în continuare de jurnalism de calitate, necenzurat, atât în mijloacele tradiționale – așa cum sunt ziarele, radiourile și televiziunile – cât și în mediul online.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei prilejuieşte ocazia de a informa cetăţenii asupra cazurilor de încălcare a libertăţii presei – un moment de reamintire a faptului că în zeci de ţări ale lumii publicaţiile sunt cenzurate, persecutate, suspendate sau închise, iar jurnaliştii, editorii şi publiciştii sunt hărţuiţi, atacaţi, arestaţi şi chiar ucişi.
Ziua mondială a libertății presei le aduce un omagiu acestora din urmă.